Et bærekraftig smil

16. mai 2014

Smilet hans viser stor glede når han får betalt for å hjelpe å bære poser for de som handler på Rodriguez-markedet i La Paz. Han er Luis Pinto, som er 12 år gammel.

Han forteller at han tjener ca. 15 kr. i helgen, og litt mindre på hverdager. De er 5 i familien: mor, 3 søsken og han. Han ønsker å studere for å bli lege og hjelpe alle som er syke og ikke har råd til behandling eller en operasjon.

{loadposition AddThis}

Og samtidig vil han få en skikkelig jobb for å hjelpe moren sin. «Mammaen min jobber som klesvasker i helgene, men det hun tjener rekker bare til litt mat. Jeg hjelper henne når jeg jobber som bærer. Jeg kjøpte et par sko til min yngste bror, fordi de skoene han hadde før var veldig ødelagt.»

Luis begynte å jobbe som bærer etter at han fylte 9 år. «Mamma er den beste mammaen i hele verden, hun vil ikke at jeg skal jobbe som bærer, men jeg synes at siden jeg er den eldste i familien, har jeg ansvar for dem. Pappen min forlot oss for flere år siden, jeg vet ikke hvorfor.»

I Bolivia er det mange barn som jobber på grunn av familiesituasjon og fattigdom. Luis forteller at han har flere venner som jobber, akkurat som han. «Jeg våkner klokka 6. hver dag og reiser til sentrum fra Villa Dolores. Først drar jeg til steder hvor mennesker pleier å kjøpe ting veldig tidlig på morgen, for eksempel på fiskemarkedet. Jeg jobber til klokka 12.00, og reiser hjem for å gjøre meg klar til skolen.»

Luis vil ikke at søsknene hans skal jobbe enda, ikke mens de er barn, men det er nesten umulig å unngå. Lillesøsteren på 9 år vil begynne å jobbe med å selge kaker som hun lærte å bake sammen med moren sin.

«Jeg sier bare at alle barn som har muligheter til å leke og gå på skole må sette pris på den muligheten de har. En dag vi skal forandre verden sammen, vi skal hjelpe hverandre.»

Rødstrupe ba Luis vise oss de beste stedene å kjøpe mat på Rodriguez-markeded, og fylte tre poser med forskjellig varer. Luis ville hjelpe oss med å bære, men da sa vi at de 3 pussene var til familien hans, og vi kjørte ham hjem. Han presenterte oss for moren og søsknene sine, og vi gratulerte henne med de nydelige og flinke barna. De ble veldig overrasket, og med et stort smil tok vi hele familien med til sentrum igjen og spiste is sammen.

Det ble en fin dag, og vi fikk nye venner.

Barnas Dag i Bolivia – 12. april

12. april hvert år er Barnas Dag i Bolivia. Dagen ble innstiftet 11. april 1955 av president Dr. Víctor Paz Estensoro. På denne måten fulgte Bolivia anbefalingene fra Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) og UNICEF, som 12. april 1952 hadde utarbeidet...

Flere matposer til de som trenger det

Covid-pandemien fortsetter å gjøre livet vanskelig for de fleste av verdens beboere, og det ser ikke ut til at situasjonen kommer til å bedre seg med det første. Som det dessverre ofte blir er det de svakeste og mest utsatte som er dårligst stilt til å møte problemer....

Fjernundervisning på gata i La Paz

Et bilde av et barn som har fjernundervisning, mens moren jobber med å selge biosikkerhetsmateriale på gatene i La Paz, begynte nylig å sirkulere på sosiale medier og i bolivianske aviser. Moren til barnet holder mobiltelefonen for å hjelpe sitt barn for at han skal...

Matutdeling – håp og hengivenhet

Vi er i de første ukene av skoleåret her i Bolivia, og mange foreldre bekymrer seg for internett og elektroniske enheter slik at barna deres kan få virtuell undervisning. Ikke alle har mobiltelefon, eller penger å betale for internett, og i tillegg er mange bekymret...

«Det er som en krigssone» sier lege om sykehusene i La Paz.

Det er mangel på medisiner og sykehuspersonale, og stadig flere familier mister sine kjære som følge av Coronaviruset. «De som kan bli hjemme bør holde seg hjemme, for sykehusene er som krigssoner» - med slike ord beskriver Alejandro Enríques situasjonen på sykehuset...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy