Et bærekraftig smil

16. mai 2014

Smilet hans viser stor glede når han får betalt for å hjelpe å bære poser for de som handler på Rodriguez-markedet i La Paz. Han er Luis Pinto, som er 12 år gammel.

Han forteller at han tjener ca. 15 kr. i helgen, og litt mindre på hverdager. De er 5 i familien: mor, 3 søsken og han. Han ønsker å studere for å bli lege og hjelpe alle som er syke og ikke har råd til behandling eller en operasjon.

{loadposition AddThis}

Og samtidig vil han få en skikkelig jobb for å hjelpe moren sin. «Mammaen min jobber som klesvasker i helgene, men det hun tjener rekker bare til litt mat. Jeg hjelper henne når jeg jobber som bærer. Jeg kjøpte et par sko til min yngste bror, fordi de skoene han hadde før var veldig ødelagt.»

Luis begynte å jobbe som bærer etter at han fylte 9 år. «Mamma er den beste mammaen i hele verden, hun vil ikke at jeg skal jobbe som bærer, men jeg synes at siden jeg er den eldste i familien, har jeg ansvar for dem. Pappen min forlot oss for flere år siden, jeg vet ikke hvorfor.»

I Bolivia er det mange barn som jobber på grunn av familiesituasjon og fattigdom. Luis forteller at han har flere venner som jobber, akkurat som han. «Jeg våkner klokka 6. hver dag og reiser til sentrum fra Villa Dolores. Først drar jeg til steder hvor mennesker pleier å kjøpe ting veldig tidlig på morgen, for eksempel på fiskemarkedet. Jeg jobber til klokka 12.00, og reiser hjem for å gjøre meg klar til skolen.»

Luis vil ikke at søsknene hans skal jobbe enda, ikke mens de er barn, men det er nesten umulig å unngå. Lillesøsteren på 9 år vil begynne å jobbe med å selge kaker som hun lærte å bake sammen med moren sin.

«Jeg sier bare at alle barn som har muligheter til å leke og gå på skole må sette pris på den muligheten de har. En dag vi skal forandre verden sammen, vi skal hjelpe hverandre.»

Rødstrupe ba Luis vise oss de beste stedene å kjøpe mat på Rodriguez-markeded, og fylte tre poser med forskjellig varer. Luis ville hjelpe oss med å bære, men da sa vi at de 3 pussene var til familien hans, og vi kjørte ham hjem. Han presenterte oss for moren og søsknene sine, og vi gratulerte henne med de nydelige og flinke barna. De ble veldig overrasket, og med et stort smil tok vi hele familien med til sentrum igjen og spiste is sammen.

Det ble en fin dag, og vi fikk nye venner.

Gratulerer med dagen, Eirin

I dag fyller Eirin år, og Rødstrupe ønsker å sende en stor bursdagshilsen. Eirin har vært en viktig del av Rødstrupe helt siden starten, og var en av oss 3 som var med på å grunnlegge den frivillige organisasjonen i 2011. Hun har vært i Bolivia og sett med egne øyne...

Personlig Verneutstyr (PVU)​ til helsesenter i La Paz

Takket være din støtte har Rødstrupe kunnet donere en pakke med personlig verneutstyr til arbeiderne på et helsesenter i La Paz. Dette er personene som deler ut posene med hygieneartikler som vi laget tidligere. Ettersom de er mye i direkte kontakt med familier er det...

En nyfødt med Downs Syndrom

Vi fikk nyheter om en mor som trenger hjelp til babyen sin. Den lille jenta har Downs syndrom, og ble født med flere misdannelser. Hun har blitt operert tidligere, men dessverre trenger hun flere operasjoner. Ettersom hun er underernært må hun først gå opp i vekt for...

Hvorfor har vi laget pakker med desinfeksjonsmidler?

Situasjonen for fattige familier i Bolivia er svært komplisert. Vi har snakket med sosialarbeidere på sykehus og helsesentre i La Paz. De forteller at enkelte familier ikke engang har råd til håndsåpe. De har heller ikke mulighet til å kjøpe munnbind, alkohol og andre...

Et gledelig møte med Natividad etter 6 år

De som har fulgt Rødstrupe siden starten husker kanskje Natividad og broren hennes. I 2015 ble vi kjent med dem, broren var da 8 år, og innlagt på barnesykehuset i La Paz. I tillegg til å støtte ham, organiserte vi en Zumba-time for å samle penger til Natividad. Hun...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy