Et bærekraftig smil

16. mai 2014

Smilet hans viser stor glede når han får betalt for å hjelpe å bære poser for de som handler på Rodriguez-markedet i La Paz. Han er Luis Pinto, som er 12 år gammel.

Han forteller at han tjener ca. 15 kr. i helgen, og litt mindre på hverdager. De er 5 i familien: mor, 3 søsken og han. Han ønsker å studere for å bli lege og hjelpe alle som er syke og ikke har råd til behandling eller en operasjon.

{loadposition AddThis}

Og samtidig vil han få en skikkelig jobb for å hjelpe moren sin. «Mammaen min jobber som klesvasker i helgene, men det hun tjener rekker bare til litt mat. Jeg hjelper henne når jeg jobber som bærer. Jeg kjøpte et par sko til min yngste bror, fordi de skoene han hadde før var veldig ødelagt.»

Luis begynte å jobbe som bærer etter at han fylte 9 år. «Mamma er den beste mammaen i hele verden, hun vil ikke at jeg skal jobbe som bærer, men jeg synes at siden jeg er den eldste i familien, har jeg ansvar for dem. Pappen min forlot oss for flere år siden, jeg vet ikke hvorfor.»

I Bolivia er det mange barn som jobber på grunn av familiesituasjon og fattigdom. Luis forteller at han har flere venner som jobber, akkurat som han. «Jeg våkner klokka 6. hver dag og reiser til sentrum fra Villa Dolores. Først drar jeg til steder hvor mennesker pleier å kjøpe ting veldig tidlig på morgen, for eksempel på fiskemarkedet. Jeg jobber til klokka 12.00, og reiser hjem for å gjøre meg klar til skolen.»

Luis vil ikke at søsknene hans skal jobbe enda, ikke mens de er barn, men det er nesten umulig å unngå. Lillesøsteren på 9 år vil begynne å jobbe med å selge kaker som hun lærte å bake sammen med moren sin.

«Jeg sier bare at alle barn som har muligheter til å leke og gå på skole må sette pris på den muligheten de har. En dag vi skal forandre verden sammen, vi skal hjelpe hverandre.»

Rødstrupe ba Luis vise oss de beste stedene å kjøpe mat på Rodriguez-markeded, og fylte tre poser med forskjellig varer. Luis ville hjelpe oss med å bære, men da sa vi at de 3 pussene var til familien hans, og vi kjørte ham hjem. Han presenterte oss for moren og søsknene sine, og vi gratulerte henne med de nydelige og flinke barna. De ble veldig overrasket, og med et stort smil tok vi hele familien med til sentrum igjen og spiste is sammen.

Det ble en fin dag, og vi fikk nye venner.

Kaffekampanje

Hva føler du når du drikker en god kopp kaffe? Glede, positivitet, energi? Du kan dele disse følelsene med noen i Bolivia med en symbolsk kopp kaffe. Den symbolske kaffen blir til mat, klær eller medisiner til en som virkelig trenger det. Send oss et valgfritt beløp...

Folk trenger å vite at de ikke er alene

Antallet tilfeller av COVID-19 øker dessverre kraftig i Bolivia. Tilgangen til medisiner, behandling og sykehusplasser er nå svært begrenset. Vi i Rødstrupe synes derfor det er ekstra viktig å fortsette med utdelingen av våre matposer. Det er en liten men viktig hjelp...

Vi begynner året med gode nyheter

Vi begynner det nye året med noen gode nyheter. Vi har støttet to familier som har hatt en ekstra vanskelig tid i desember. En far på El Alto måtte legges inn på sykehus i begynnelsen av desember. Han hadde Facialisparese (delvis lammelse av ansiktet), og var svært...

Bursdagsfeiring for Rødstrupe

Denne 19. desember var bursdagen til grunnleggeren av Rødstrupe, og hun ønsket å gjøre en fin aktivitet på dagen. I samarbeid med en kontakt i Cochabamba har Rødstrupe kjøpt 50 middager som er delt ut på gata i Cochabamba, og de neste dagene skal vi gjøre det samme i...

Rødstrupes Juleposer 2020

Rødstrupe ønsker å gi noen av familiene på gata i La Paz en litt bedre jul, og derfor forbereder vi – akkurat som tidligere år –juleposer med matvarer som vi deler ut i desember. Juleposene inneholder næringsrik mat som quinoa, fullkornsris, linser, havregryn og andre...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy