Et bærekraftig smil

16. mai 2014

Smilet hans viser stor glede når han får betalt for å hjelpe å bære poser for de som handler på Rodriguez-markedet i La Paz. Han er Luis Pinto, som er 12 år gammel.

Han forteller at han tjener ca. 15 kr. i helgen, og litt mindre på hverdager. De er 5 i familien: mor, 3 søsken og han. Han ønsker å studere for å bli lege og hjelpe alle som er syke og ikke har råd til behandling eller en operasjon.

{loadposition AddThis}

Og samtidig vil han få en skikkelig jobb for å hjelpe moren sin. «Mammaen min jobber som klesvasker i helgene, men det hun tjener rekker bare til litt mat. Jeg hjelper henne når jeg jobber som bærer. Jeg kjøpte et par sko til min yngste bror, fordi de skoene han hadde før var veldig ødelagt.»

Luis begynte å jobbe som bærer etter at han fylte 9 år. «Mamma er den beste mammaen i hele verden, hun vil ikke at jeg skal jobbe som bærer, men jeg synes at siden jeg er den eldste i familien, har jeg ansvar for dem. Pappen min forlot oss for flere år siden, jeg vet ikke hvorfor.»

I Bolivia er det mange barn som jobber på grunn av familiesituasjon og fattigdom. Luis forteller at han har flere venner som jobber, akkurat som han. «Jeg våkner klokka 6. hver dag og reiser til sentrum fra Villa Dolores. Først drar jeg til steder hvor mennesker pleier å kjøpe ting veldig tidlig på morgen, for eksempel på fiskemarkedet. Jeg jobber til klokka 12.00, og reiser hjem for å gjøre meg klar til skolen.»

Luis vil ikke at søsknene hans skal jobbe enda, ikke mens de er barn, men det er nesten umulig å unngå. Lillesøsteren på 9 år vil begynne å jobbe med å selge kaker som hun lærte å bake sammen med moren sin.

«Jeg sier bare at alle barn som har muligheter til å leke og gå på skole må sette pris på den muligheten de har. En dag vi skal forandre verden sammen, vi skal hjelpe hverandre.»

Rødstrupe ba Luis vise oss de beste stedene å kjøpe mat på Rodriguez-markeded, og fylte tre poser med forskjellig varer. Luis ville hjelpe oss med å bære, men da sa vi at de 3 pussene var til familien hans, og vi kjørte ham hjem. Han presenterte oss for moren og søsknene sine, og vi gratulerte henne med de nydelige og flinke barna. De ble veldig overrasket, og med et stort smil tok vi hele familien med til sentrum igjen og spiste is sammen.

Det ble en fin dag, og vi fikk nye venner.

Hvordan fyller vi matposene?

Vi i Rødstrupe har delt ut mange matposer i løpet av de siste månedene. Med strenge restriksjoner og karantene i Bolivia har situasjonen vært svært vanskelig for de som jobber på gata. Og situasjonen har ikke blitt bedre, og derfor håper vi å kunne fortsette å...

Utdanningen flyttes fra klasserom til radio og TV

Hver tirsdag og torsdag kl. 15:00 blir alle hjemmene i Copacabana – ved Titikakasjøen – koblet sammen i et og samme nettverk. På markedet, på stranda og i hjemmene stiller alle sine radioer og TV-er på samme kanal. Og det er fordi «Aprendemos en casa» (Vi lærer...

Hvem laget 50 middager for Rødstrupe?

Her presenterer vi litt bakgrunnshistorie for de 50 middagene vi delte ut forrige uke. Initiativet kom fra en mor som befinner seg i en komplisert situasjon for øyeblikket. Hun trenger en hasteoperasjon, og det er planlagt at hun skal innlegges og opereres...

50 middager for å spre håp

Det finnes alltid flere måter man kan hjelpe. Rødstrupe har delt ut 50 porsjoner med mat til trengende på gaten i La Paz. Vi vil rette en spesiell takk til Andrea og familien hennes, som har samarbeidet med oss for å gjøre denne aktiviteten mulig. Solidaritet og...

Pause i konfliktene – blokadene er åpnet

August vil gå inn i historien som tiden da Bolivia ble angrepet og ydmyket av et meningsløst krav. Landet ble lammet av blokadene som ble betalt og organisert av organisasjoner som fulgte et partislagord snarere enn et sosialt krav. Kampen var om innkalling til...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy