Vår i Bolivia

23. sep 2013

”Det er lettere å glemme virkeligheten når man ikke er tilstede”, tenker jeg på vei til barnesykehuset her i La Paz en fredag ettermiddag.

Derfor tar jeg noen bilder for å vise litt om hva jeg føler hver gang jeg besøker barna på sykehuset.

{loadposition AddThis}

Det er travelt hver eneste dag her i La Paz, bolivianerne finner en måte til å tjene penger til hverdagen, og det er imponerende å se hvor mange mennesker som jobber på gata, mange av dem er syke eller har vanskelige og triste situasjoner.

Jeg snakker ofte med de som jobber på gata; de jobber mer en 10 timer og tjener mindre en 1000 kr/mnd, og mange av disse menneskene er utsatt for kriminalitet eller helseproblemer.

Fra tidlig på morgenen ser man barn som jobber overalt, og det hadde vært fint å forandre realiteten i mitt land, tenker jeg, men jeg vet at det ikke er mulig å gjøre det med en gang. Jeg tar buss, og det er et barn som hjelper sjåføren med å ta i mot pengene. Når jeg går av bussen er det mange som selger ting, alt fra middag, frukt, klær, skopussere, etc.

Plutselig er jeg på barnesykehuset, og det er et trist sted. Foreldre er bekymret både for barna og for hvordan de skal betale behandlingen. Køen på sosialkontoret er lang, med mange triste historier. Tilslutt kommer jeg inn og snakker med sosialarbeiderne, og vurderer sammen med dem hvem som har mest akutt behov for hjelp. Det er så vanskelig å si at vi ikke kan hjelpe alle som er på kontoret og snakker med meg, men sånn er det.

Etterpå besøker jeg noen barn og familier vi har støttet og tenker: ”så fint det er å se dem bedre,” og de vil vise meg hvor mye bedre de har blitt, noen prøver å gå selv, noen viser meg at de har begynt å spise, andre kan sette seg opp igjen, noen andre kan snakke igjen. Jeg deler ut noen leker fra Rødstrupe, og vi snakker og leker litt sammen, før besøkstiden er over klokka 18.00.

En mamma som er der må gå for å selge kjærlighets- og gratulasjonskort, og hun er trist fordi babyen hennes ble operert på grunn av en cyste hun hadde. Den lille jenta er bare tre år og vil være sammen med mammaen sin, men hun har et barn til på 1 år, og trenger å kjøpe mat til han. Jeg bestemmer meg for å hjelpe henne ved å kjøpe alle kortene hennes, så jeg kan dele dem ut til andre foreldre og barn på gaten. Jeg gratulerer henne og alle foreldre som gjør alt de kan for å finne en måte å skaffe inntekter til familien på.

{loadposition slideshowVar}

 

PS: Det flotte bildet av en Rødstrupe øverst er tatt av av Nina Jonsson, og Rødstrupe er veldig takknemlige for at vi får lov til å bruke bildet hennes.

Barnas Dag i Bolivia – 12. april

12. april hvert år er Barnas Dag i Bolivia. Dagen ble innstiftet 11. april 1955 av president Dr. Víctor Paz Estensoro. På denne måten fulgte Bolivia anbefalingene fra Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) og UNICEF, som 12. april 1952 hadde utarbeidet...

Flere matposer til de som trenger det

Covid-pandemien fortsetter å gjøre livet vanskelig for de fleste av verdens beboere, og det ser ikke ut til at situasjonen kommer til å bedre seg med det første. Som det dessverre ofte blir er det de svakeste og mest utsatte som er dårligst stilt til å møte problemer....

Fjernundervisning på gata i La Paz

Et bilde av et barn som har fjernundervisning, mens moren jobber med å selge biosikkerhetsmateriale på gatene i La Paz, begynte nylig å sirkulere på sosiale medier og i bolivianske aviser. Moren til barnet holder mobiltelefonen for å hjelpe sitt barn for at han skal...

Matutdeling – håp og hengivenhet

Vi er i de første ukene av skoleåret her i Bolivia, og mange foreldre bekymrer seg for internett og elektroniske enheter slik at barna deres kan få virtuell undervisning. Ikke alle har mobiltelefon, eller penger å betale for internett, og i tillegg er mange bekymret...

«Det er som en krigssone» sier lege om sykehusene i La Paz.

Det er mangel på medisiner og sykehuspersonale, og stadig flere familier mister sine kjære som følge av Coronaviruset. «De som kan bli hjemme bør holde seg hjemme, for sykehusene er som krigssoner» - med slike ord beskriver Alejandro Enríques situasjonen på sykehuset...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy