Flom i Bolivia

30. nov 2013

Flom i Bolivia
Flom i Bolivia

Mer en 52. 300 familier lider nå som følge av flom i Bolivia, men regjeringen er for stolt til å ta imot internasjonal hjelp.

Bolivia mangler mye, både stort og smått, som kunne hjelpe i en krisesituasjon som nå.

Men regjeringen sier nei! Nei til internasjonal hjelp, selv om sykdommer som følge av flommen dukker opp, og man vet at mer enn 52.300 familier, 15 000 hektar med avlinger og 42.000 kyr er berørt av det kraftige regnværet her i Bolivia.

{loadposition AddThis} Flom i Bolivia

Mer en 52. 300 familier lider nå som følge av flom i Bolivia, men regjeringen er for stolt til å ta imot internasjonal hjelp.

Bolivia mangler mye, både stort og smått, som kunne hjelpe i en krisesituasjon som nå.

Men regjeringen sier nei! Nei til internasjonal hjelp, selv om sykdommer som følge av flommen dukker opp, og man vet at mer enn 52.300 familier, 15 000 hektar med avlinger og 42.000 kyr er berørt av det kraftige regnværet her i Bolivia.

I følge avisen El Deber står opposisjonen overfor problemer med koordinering av humanitær hjelp, som noen ganger er betinget av politisk tilslutning.
I Beni blir forskjellen mellom regjeringspartiet og opposisjonen stadig tydeligere. For ni dager siden ble guvernør Carmelo Lens stoppet på flyplassen i Trinidad med 219.000 Bs (ca. 192.000 kr.) til flomofrene i Riberalta og Guayaramerín . Guvernøren hoppet over prosedyrer, og det fikk konsekvenser. Lens hevder at helikoptere ikke ville distribuere hjelp i tidligere. Mens det var behov for hjelp i Rurrenabaque og Reyes , distribuert visepresident Alvaro Garcia og ministeren Juan Ramon Quintana mat til befolkninger i Alto Secure i Tipnis.

Men i dag mandag rapporterte Fernando Vargas, leder for nasjonalparken TIPNIS, at de som har størst behov for hjelp i området er barn som lider av mangel på mat og husly.

«Tenk at regjeringen ga oss en kilo ris, nudler, sukker og en liter olje (sannsynligvis for en måned). Hvor lenge tror du du kan mate en familie med det?» Spurte han retorisk. «De forteller overalt at 140 tonn mat er delt ut, men vi har ingenting, så vi ba om øyeblikkelig internasjonal hjelp» sa han (ENLARED MUNICIPAL – http://enlared.org.bo/).

Samtidig informere avisen «Página Siete» at regjeringsminister Juan Ramón Quintana sa at staten har tilstrekkelig operativ kapasitet til å ta seg av krisen i Beni, så han vurderer at å erklære en krisesituasjon kan gjøre at menneskene i Beni blir avhengige av internasjonalt samarbeid.

«Vi må svare problemene med verdighet, suverenitet, og med statens institusjonelle kapasitet. Hvis vi ikke gjør det nå, vil vi bli avhengige av internasjonalt samarbeid, og dette vil erstatte den myndighet staten har. Våre innbyggere kommer til å bli en del av et internasjonalt samarbeid, og dette vil skade bolivianernes stolthet og selvfølelse», sa Quintana.

På onsdag ba Carmelo Lens, guvernøren i Beni, regjeringen om å erklære området som et katastrofeområde, noe som ville hjelpe med å kanalisere internasjonalt hjelp.
«Gitt den triste situasjonen Beni befinner seg i, har vi bedt den nasjonale regjeringen om å erklære Beni et katastrofeområdet og sende relevant dokumentasjon. Vi tror at erklæringen vil kanalisere bistand fra utlandet» sa Lens.

Men regjeringen beskrev uttalelsen som en «politisk manøver», og anser det som en «smålig, sleip og unødvendig» handling.

I følge bolivianske lover kan et område som er erklært som katastrofeområde bevilge flere ressurser for å løse kriser som følge av kraftig regnvær, slik som materielle skader, personskader, samt skader på dyr og avlinger.

Regjeringen vil ikke erklære katastrofeområde med mindre staten ikke kan møte etterspørselen på grunn av manglende økonomisk evne.

(Bilde: Fernando Cartagena/La Razón)

{youtube}cYQ6SOKBzzo{/youtube}

Barnas Dag i Bolivia – 12. april

12. april hvert år er Barnas Dag i Bolivia. Dagen ble innstiftet 11. april 1955 av president Dr. Víctor Paz Estensoro. På denne måten fulgte Bolivia anbefalingene fra Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) og UNICEF, som 12. april 1952 hadde utarbeidet...

Flere matposer til de som trenger det

Covid-pandemien fortsetter å gjøre livet vanskelig for de fleste av verdens beboere, og det ser ikke ut til at situasjonen kommer til å bedre seg med det første. Som det dessverre ofte blir er det de svakeste og mest utsatte som er dårligst stilt til å møte problemer....

Fjernundervisning på gata i La Paz

Et bilde av et barn som har fjernundervisning, mens moren jobber med å selge biosikkerhetsmateriale på gatene i La Paz, begynte nylig å sirkulere på sosiale medier og i bolivianske aviser. Moren til barnet holder mobiltelefonen for å hjelpe sitt barn for at han skal...

Matutdeling – håp og hengivenhet

Vi er i de første ukene av skoleåret her i Bolivia, og mange foreldre bekymrer seg for internett og elektroniske enheter slik at barna deres kan få virtuell undervisning. Ikke alle har mobiltelefon, eller penger å betale for internett, og i tillegg er mange bekymret...

«Det er som en krigssone» sier lege om sykehusene i La Paz.

Det er mangel på medisiner og sykehuspersonale, og stadig flere familier mister sine kjære som følge av Coronaviruset. «De som kan bli hjemme bør holde seg hjemme, for sykehusene er som krigssoner» - med slike ord beskriver Alejandro Enríques situasjonen på sykehuset...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy