Om Rødstrupe

11. jun 2012

Lotte-Marie Ostorp

Vi er en norsk-boliviansk gruppe som har et ønske om å utnytte våre utdannelse for å hjelpe barn som har det vanskelig i Bolivia. Vi har alle god kjennskap til Bolivia (to av oss bor fast i Bolivia), og i løpet av disse årene har vi sett at behovet for hjelp er enormt i mange deler av landet, både langsiktig humanitær hjelp, og øyeblikkelig hjelp i forbindelse med ulykker eller naturkatastrofer.

Det føles ikke rettferdig å daglig gå forbi små barn som jobber på gaten, eller som pusser sko til langt på kvelden for å kunne ta med litt mat hjem til sine søsken. Og man føler seg maktesløs når man hører om foreldre som må ta syke eller skadete barn ut fra sykehusene fordi de ikke har midler til å betale for behandlingen. Dette er bare noen få eksempler på alle de hjerteskjærende sjebnene man kan se og høre om hver dag i Bolivia, og vårt ønske er å bidra med å gjøre livet litt lettere for noen av disse barna.

 

Joanne Maidana

Utdannet jurist i Bolivia, med hovedvekt på menneskerettigheter.

Som bolivianer vokste jeg opp uten å kjenne til noen annen virkelighet enn den jeg kunne se på gatene i Bolivia hver dag. Jeg ønsket å studere jus for å kunne gjøre min del i å forbedre situasjonen i Bolivia, men som i mange utviklingsland har Bolivia enda et langt stykke å gå når det gjelder demokrati og menneskerettigheter, men etter å blitt kjent med det norske samfundet oppdaget jeg at det er mulig å nå disse målene. Derfor spesialiserer jeg meg på menneskerettigheter og internasjonal jus. Livet går fort, og jeg vil ikke sitte på sidebenken, for til tross for alle de daglige problemene som Bolivia møter, har jeg sett at vi alle kjemper for et bedre liv, og alltid har tid til et lite smil. 

 

Johan Wagenheim

 Utdannet arkitekt i Bolivia.

Når man vokser opp i et land som Norge vet man selvfølgelig at det er mange som lever i en helt annen virkelighet enn det vi er vant til i Norge, og det er ikke uvanlig å se fattigdom på nyhetene. Men å se det med egne øyne, hver dag, hele året, det er noe helt annet, og det blir plutselig mye mer virkelig. 

Etter å ha bodd mange år i Bolivia har jeg sett enorme kontraster i samfunnet, og det føles fint å kunne gi en liten hjelp til noen av de som trenger det mest. Da tror jeg barna får en litt bedre oppvekst og kanskje bedre muligheter for fremtiden.

 

Eirin Sivertsen

Autorisert Helsesekretær, Tønsberg kommune

Det å bidra til å forbedre andre menneskers livskvalitet er noe som opptar meg, og som gir meg styrke. Ved å bruke de kunnskapene man sitter inne med, og å dele glede og kjærlighet, ta vare på åpenhet og medmenneskelighet er for meg en selvfølgelighet. Jeg har vokst opp i en liten bygd i Norge, men opp gjennom årene har både min nysgjerrighet, reiselyst og tilfeldigheter ført meg ut på mange reiser. Blandt dem La Paz, i Bolivia. Et vakkert land med sterke tradisjoner, stolte mennesker og en fascinerende kultur. Men også et land under sterk korrupsjon og politisk uenighet. Dette fører blandt annet til at mange familier lider langt under fattigdomsgrensen, barn må jobbe isteden for å leke, og medisinske behandlinger blir ikke fullført pga manglende økonomi, som ofte resulterer i dødsfall. Dette er ikke en verdi hverdag for et menneske. Som tobarnsmor, gift, og bosatt i Norge, ønsker jeg å trosse landegrensene, og hjelpe de som trenger det mest, barna.

 

Lotte-Marie Oustorp

Bachelor i Medievitenskap, med mange drømmer og ambisjoner

Lotte-Marie OstorpI 2012 ble jeg spurt om jeg ville være en del av organisasjonen Rødstrupe. Dette var like etter at jeg selv hadde tilbragt noen måneder og arbeidet som frivillig i La Paz. Jeg behøvde ikke tenke meg om to ganger og er veldig takknemlig for å få være en del av en organisasjon hvor jeg vet at pengene når direkte ut til mennesker med mindre å rutte med og i direkte nød. Jeg har besøkt Bolivia 2 ganger og det finnes et enormt behov for hjelpen Rødstupe kan bidra med. Jeg synes det er spesielt viktig å hjelpe da jeg har reist og bodd i ulike deler av verdenen og kjenner til den ekstremt store forskjellen det er på rik og fattig. Rødstupe når ut til den minste krok i La Paz og det inspirerer og gir håp til mange!

 

Lars Christoffer Skogrand

Studerer til mastergrad i Religion, Society & Global Issues ved Menighetsfakultetet i Oslo

Jeg var så priviligert at jeg fikk lov til å jobbe nærmere et helt år som frivillig i Sør Amerika, både direkte som lærer og fotballtrener og litt mer på avstand som skribent, der iblant et halvt år i Bolivia. Jeg fikk mulighet til å komme tett på barn og voksne fra alle samfunnsgrupper, fattig som rik. Mange ser på fattige i utlandet som tiggere, mennesker sitter å ber om almisser og syter over livet. Virkeligheten er en helt annen, dette er mennesker akkurat som deg og meg. Mennesker som jobber hardt, men som har et liv vi vanskelig kan forestille oss. De trenger vår hjelp, og det skal vi huske på, men det er også mye vi kan lære fra de.

 

 

Kristin Ekberg Vik

Bachelor i utviklingsstudier

Jeg har alltid vært en optimistisk idealist med ønske å forandre verden; å ha en verden uten fattigdom, miljøkatastrofer og urettferdighet. Som barn bodde jeg tre år i Cochabamba, Bolivia. Der fikk jeg virkelig oppleve hvor urettferdig livet kan være. Som 22 åring flyttet jeg tilbake til Bolivia sammen med mannen min for å være frivillige ett år, og vi fikk se og oppleve mange triste skjebner. Men vi fikk også sett at det nytter å hjelpe, og at selv om man ikke kan hjelpe alle, så kan man hjelpe noen. Arbeidet Rødstrupe gjør forandrer menneskers liv, og jeg er stolt over å kunne være en del av dette arbeidet.

Barnas Dag i Bolivia – 12. april

12. april hvert år er Barnas Dag i Bolivia. Dagen ble innstiftet 11. april 1955 av president Dr. Víctor Paz Estensoro. På denne måten fulgte Bolivia anbefalingene fra Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) og UNICEF, som 12. april 1952 hadde utarbeidet...

Flere matposer til de som trenger det

Covid-pandemien fortsetter å gjøre livet vanskelig for de fleste av verdens beboere, og det ser ikke ut til at situasjonen kommer til å bedre seg med det første. Som det dessverre ofte blir er det de svakeste og mest utsatte som er dårligst stilt til å møte problemer....

Fjernundervisning på gata i La Paz

Et bilde av et barn som har fjernundervisning, mens moren jobber med å selge biosikkerhetsmateriale på gatene i La Paz, begynte nylig å sirkulere på sosiale medier og i bolivianske aviser. Moren til barnet holder mobiltelefonen for å hjelpe sitt barn for at han skal...

Matutdeling – håp og hengivenhet

Vi er i de første ukene av skoleåret her i Bolivia, og mange foreldre bekymrer seg for internett og elektroniske enheter slik at barna deres kan få virtuell undervisning. Ikke alle har mobiltelefon, eller penger å betale for internett, og i tillegg er mange bekymret...

«Det er som en krigssone» sier lege om sykehusene i La Paz.

Det er mangel på medisiner og sykehuspersonale, og stadig flere familier mister sine kjære som følge av Coronaviruset. «De som kan bli hjemme bør holde seg hjemme, for sykehusene er som krigssoner» - med slike ord beskriver Alejandro Enríques situasjonen på sykehuset...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy