COVID-19-krisen: Bolivia trenger din hjelp

3. apr 2020

Som følge av spredningen av Coronavirus i Bolivia har Rødstrupe bestemt å kjøpe 2 desinfiseringstunneler. Vi har vært i kontakt med borgermesteren i La Paz, som skal hjelpe oss med transport og installasjon av disse tunnelene på strategiske steder i La Paz (sannsyligvis ved noen av de mange markedene). Disse tunnelene på 4×1.5 meter desinfiserer raskt en person som går gjennom, og vi håper de vil hjelpe byen med å redusere smitten av COVID-19. (Bildene er kun illustrasjonsbilder av lignende utstyr, vi skal publisere bilder av de bolivianske tunnelene så snart de er installert.)

Ønsker du å hjelpe? VIPPS et valgfritt beløp til Rødstrupe (574863), og merk det «COVID», så går hele beløpet til utgiftene til tunnelene.

Hver tunnel koster ca. 7000 kroner (grunnet den dårlige kronekursen for øyeblikket), og hvis du ønsker mer informasjon kan du gjerne skrive oss på info@rodstrupe.no.

Litt bakgrunn om situasjonen i Bolivia

Bolivia er et flott land, med mye kultur og nydelig mat, men dessverre er helsesystemet veldig mangelfullt, og det er mange historier om syke med dårlig økonomi som har store problemer med å få nødvendig behandling. Dette var et problem allerede før COVID-19, og nå har situasjonen forverret seg. Ifølge avisen El Deber var det 1 lege per 1000 innbyggere i Bolivia i 2019, i tillegg til stor mangel på spesialister. Avisen La Razón skrev for noen dager siden at La Paz burde ha 300 intensivsenger, men det er bare 87. Når det gjelder intensivspesialister burde La Paz ha 600 leger, men har for øyeblikket bare 54.

Bolivia møter Coronaviruset så godt som mulig, men uten nødvendig utstyr på sykehusene, og uten beskyttelsesutstyr til leger, sykepleiere og pasienter, og de utsetter dermed både seg selv og sine familier for smitte. Nylig døde en mann i 50-årene av COVID-19 grunnet mangel på respirator, og det til tross for at det fortsatt bare er en håndfull smittede i La Paz.

Det har vært streng karantene og portforbud i Bolivia siden 22. mars, og slike tiltak er en stor utfordring for et utviklingsland, der kontrastene er store. Mange respekterer karantenen, men det er også en stor andel som er avhengige av sin daglige inntekt. Regjeringen blir møtt av protester fra flere sektorer.

Mange fattige familier – de som er så heldige at de i det minste har tak over hodet – bor tett sammen, ofte uten TV, internett og andre fasiliteter. Det har blitt opprettet midlertidige bosteder for hjemløse. I tillegg finnes det en rekke venezuelanere som bor på gata i Bolivia som nå ikke har et egnet sted å oppholde seg.

Regjeringen har erklært sanitær krisesituasjon, og full karanetene frem til 15. april i første omgang. Kun én person per familie får lov til å handle, og bare én gang i uka (kontrolleres med nummeret på ID-kortet). Det er strengt forbudt å bruke bil, og mange må gå lange avstander for å handle det de trenger, for så å bære alt tilbake – alene.

Barnas Dag i Bolivia – 12. april

12. april hvert år er Barnas Dag i Bolivia. Dagen ble innstiftet 11. april 1955 av president Dr. Víctor Paz Estensoro. På denne måten fulgte Bolivia anbefalingene fra Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) og UNICEF, som 12. april 1952 hadde utarbeidet...

Flere matposer til de som trenger det

Covid-pandemien fortsetter å gjøre livet vanskelig for de fleste av verdens beboere, og det ser ikke ut til at situasjonen kommer til å bedre seg med det første. Som det dessverre ofte blir er det de svakeste og mest utsatte som er dårligst stilt til å møte problemer....

Fjernundervisning på gata i La Paz

Et bilde av et barn som har fjernundervisning, mens moren jobber med å selge biosikkerhetsmateriale på gatene i La Paz, begynte nylig å sirkulere på sosiale medier og i bolivianske aviser. Moren til barnet holder mobiltelefonen for å hjelpe sitt barn for at han skal...

Matutdeling – håp og hengivenhet

Vi er i de første ukene av skoleåret her i Bolivia, og mange foreldre bekymrer seg for internett og elektroniske enheter slik at barna deres kan få virtuell undervisning. Ikke alle har mobiltelefon, eller penger å betale for internett, og i tillegg er mange bekymret...

«Det er som en krigssone» sier lege om sykehusene i La Paz.

Det er mangel på medisiner og sykehuspersonale, og stadig flere familier mister sine kjære som følge av Coronaviruset. «De som kan bli hjemme bør holde seg hjemme, for sykehusene er som krigssoner» - med slike ord beskriver Alejandro Enríques situasjonen på sykehuset...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy