COVID-19-krisen: Bolivia trenger din hjelp

3. apr 2020

Som følge av spredningen av Coronavirus i Bolivia har Rødstrupe bestemt å kjøpe 2 desinfiseringstunneler. Vi har vært i kontakt med borgermesteren i La Paz, som skal hjelpe oss med transport og installasjon av disse tunnelene på strategiske steder i La Paz (sannsyligvis ved noen av de mange markedene). Disse tunnelene på 4×1.5 meter desinfiserer raskt en person som går gjennom, og vi håper de vil hjelpe byen med å redusere smitten av COVID-19. (Bildene er kun illustrasjonsbilder av lignende utstyr, vi skal publisere bilder av de bolivianske tunnelene så snart de er installert.)

Ønsker du å hjelpe? VIPPS et valgfritt beløp til Rødstrupe (574863), og merk det «COVID», så går hele beløpet til utgiftene til tunnelene.

Hver tunnel koster ca. 7000 kroner (grunnet den dårlige kronekursen for øyeblikket), og hvis du ønsker mer informasjon kan du gjerne skrive oss på info@rodstrupe.no.

Litt bakgrunn om situasjonen i Bolivia

Bolivia er et flott land, med mye kultur og nydelig mat, men dessverre er helsesystemet veldig mangelfullt, og det er mange historier om syke med dårlig økonomi som har store problemer med å få nødvendig behandling. Dette var et problem allerede før COVID-19, og nå har situasjonen forverret seg. Ifølge avisen El Deber var det 1 lege per 1000 innbyggere i Bolivia i 2019, i tillegg til stor mangel på spesialister. Avisen La Razón skrev for noen dager siden at La Paz burde ha 300 intensivsenger, men det er bare 87. Når det gjelder intensivspesialister burde La Paz ha 600 leger, men har for øyeblikket bare 54.

Bolivia møter Coronaviruset så godt som mulig, men uten nødvendig utstyr på sykehusene, og uten beskyttelsesutstyr til leger, sykepleiere og pasienter, og de utsetter dermed både seg selv og sine familier for smitte. Nylig døde en mann i 50-årene av COVID-19 grunnet mangel på respirator, og det til tross for at det fortsatt bare er en håndfull smittede i La Paz.

Det har vært streng karantene og portforbud i Bolivia siden 22. mars, og slike tiltak er en stor utfordring for et utviklingsland, der kontrastene er store. Mange respekterer karantenen, men det er også en stor andel som er avhengige av sin daglige inntekt. Regjeringen blir møtt av protester fra flere sektorer.

Mange fattige familier – de som er så heldige at de i det minste har tak over hodet – bor tett sammen, ofte uten TV, internett og andre fasiliteter. Det har blitt opprettet midlertidige bosteder for hjemløse. I tillegg finnes det en rekke venezuelanere som bor på gata i Bolivia som nå ikke har et egnet sted å oppholde seg.

Regjeringen har erklært sanitær krisesituasjon, og full karanetene frem til 15. april i første omgang. Kun én person per familie får lov til å handle, og bare én gang i uka (kontrolleres med nummeret på ID-kortet). Det er strengt forbudt å bruke bil, og mange må gå lange avstander for å handle det de trenger, for så å bære alt tilbake – alene.

Syv foreldreløse barn

Etter å ha lest en trist nyhet i avisen om 7 søsken som ble foreldreløse etter at moren og bestemoren døde, besøkte Rødstrupe dem. De mistet dessverre moren sin i fjor, og bestemoren tok seg av barna. Men for to måneder siden døde også bestemoren, og nå er det den...

Utdeling av rengjøringsartikler

Rødstrupe fortsetter å dele ut pakker med rengjøringsartikler som såpe, munnbind, alkohol til desinfisering og andre produkter til vask og rengjøring. Disse pakkene blir fortløpende delt ut av oss og av helsepersonale på utvalgte helsestasjoner til familier som har...

Hjelp til en liten engel

En liten gutt med Downs Syndrom som heter Antonio fikk dessverre COVID. Dette skjedde i en liten by i en tropisk del av Bolivia, hvor tilgang til medisiner og leger er mye mer begrenset enn i større byer. Det var vanskelige tider, for gutten ble syk akkurat når...

Gratulerer med dagen, Eirin

I dag fyller Eirin år, og Rødstrupe ønsker å sende en stor bursdagshilsen. Eirin har vært en viktig del av Rødstrupe helt siden starten, og var en av oss 3 som var med på å grunnlegge den frivillige organisasjonen i 2011. Hun har vært i Bolivia og sett med egne øyne...

Personlig Verneutstyr (PVU)​ til helsesenter i La Paz

Takket være din støtte har Rødstrupe kunnet donere en pakke med personlig verneutstyr til arbeiderne på et helsesenter i La Paz. Dette er personene som deler ut posene med hygieneartikler som vi laget tidligere. Ettersom de er mye i direkte kontakt med familier er det...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy