COVID-19-krisen: Bolivia trenger din hjelp

3. apr 2020

Som følge av spredningen av Coronavirus i Bolivia har Rødstrupe bestemt å kjøpe 2 desinfiseringstunneler. Vi har vært i kontakt med borgermesteren i La Paz, som skal hjelpe oss med transport og installasjon av disse tunnelene på strategiske steder i La Paz (sannsyligvis ved noen av de mange markedene). Disse tunnelene på 4×1.5 meter desinfiserer raskt en person som går gjennom, og vi håper de vil hjelpe byen med å redusere smitten av COVID-19. (Bildene er kun illustrasjonsbilder av lignende utstyr, vi skal publisere bilder av de bolivianske tunnelene så snart de er installert.)

Ønsker du å hjelpe? VIPPS et valgfritt beløp til Rødstrupe (574863), og merk det «COVID», så går hele beløpet til utgiftene til tunnelene.

Hver tunnel koster ca. 7000 kroner (grunnet den dårlige kronekursen for øyeblikket), og hvis du ønsker mer informasjon kan du gjerne skrive oss på info@rodstrupe.no.

Litt bakgrunn om situasjonen i Bolivia

Bolivia er et flott land, med mye kultur og nydelig mat, men dessverre er helsesystemet veldig mangelfullt, og det er mange historier om syke med dårlig økonomi som har store problemer med å få nødvendig behandling. Dette var et problem allerede før COVID-19, og nå har situasjonen forverret seg. Ifølge avisen El Deber var det 1 lege per 1000 innbyggere i Bolivia i 2019, i tillegg til stor mangel på spesialister. Avisen La Razón skrev for noen dager siden at La Paz burde ha 300 intensivsenger, men det er bare 87. Når det gjelder intensivspesialister burde La Paz ha 600 leger, men har for øyeblikket bare 54.

Bolivia møter Coronaviruset så godt som mulig, men uten nødvendig utstyr på sykehusene, og uten beskyttelsesutstyr til leger, sykepleiere og pasienter, og de utsetter dermed både seg selv og sine familier for smitte. Nylig døde en mann i 50-årene av COVID-19 grunnet mangel på respirator, og det til tross for at det fortsatt bare er en håndfull smittede i La Paz.

Det har vært streng karantene og portforbud i Bolivia siden 22. mars, og slike tiltak er en stor utfordring for et utviklingsland, der kontrastene er store. Mange respekterer karantenen, men det er også en stor andel som er avhengige av sin daglige inntekt. Regjeringen blir møtt av protester fra flere sektorer.

Mange fattige familier – de som er så heldige at de i det minste har tak over hodet – bor tett sammen, ofte uten TV, internett og andre fasiliteter. Det har blitt opprettet midlertidige bosteder for hjemløse. I tillegg finnes det en rekke venezuelanere som bor på gata i Bolivia som nå ikke har et egnet sted å oppholde seg.

Regjeringen har erklært sanitær krisesituasjon, og full karanetene frem til 15. april i første omgang. Kun én person per familie får lov til å handle, og bare én gang i uka (kontrolleres med nummeret på ID-kortet). Det er strengt forbudt å bruke bil, og mange må gå lange avstander for å handle det de trenger, for så å bære alt tilbake – alene.

Hvordan fyller vi matposene?

Vi i Rødstrupe har delt ut mange matposer i løpet av de siste månedene. Med strenge restriksjoner og karantene i Bolivia har situasjonen vært svært vanskelig for de som jobber på gata. Og situasjonen har ikke blitt bedre, og derfor håper vi å kunne fortsette å...

Utdanningen flyttes fra klasserom til radio og TV

Hver tirsdag og torsdag kl. 15:00 blir alle hjemmene i Copacabana – ved Titikakasjøen – koblet sammen i et og samme nettverk. På markedet, på stranda og i hjemmene stiller alle sine radioer og TV-er på samme kanal. Og det er fordi «Aprendemos en casa» (Vi lærer...

Hvem laget 50 middager for Rødstrupe?

Her presenterer vi litt bakgrunnshistorie for de 50 middagene vi delte ut forrige uke. Initiativet kom fra en mor som befinner seg i en komplisert situasjon for øyeblikket. Hun trenger en hasteoperasjon, og det er planlagt at hun skal innlegges og opereres...

50 middager for å spre håp

Det finnes alltid flere måter man kan hjelpe. Rødstrupe har delt ut 50 porsjoner med mat til trengende på gaten i La Paz. Vi vil rette en spesiell takk til Andrea og familien hennes, som har samarbeidet med oss for å gjøre denne aktiviteten mulig. Solidaritet og...

Pause i konfliktene – blokadene er åpnet

August vil gå inn i historien som tiden da Bolivia ble angrepet og ydmyket av et meningsløst krav. Landet ble lammet av blokadene som ble betalt og organisert av organisasjoner som fulgte et partislagord snarere enn et sosialt krav. Kampen var om innkalling til...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy