Hvordan fyller vi matposene?

21. sep 2020

Vi i Rødstrupe har delt ut mange matposer i løpet av de siste månedene. Med strenge restriksjoner og karantene i Bolivia har situasjonen vært svært vanskelig for de som jobber på gata. Og situasjonen har ikke blitt bedre, og derfor håper vi å kunne fortsette å distribuere disse posene.

Så langt det er mulig handler vi fra små produsenter eller gateselgere, slik at også innkjøpene blir en måte å støtte de som trenger det.

Slik handler vi

Slik er en vanlig handlerunde for oss når vi forbereder posene vi deler ut:

  • Først finner vi en gateselger som selger handleposer. Disse er vanligvis laget av resirkulerte mel- og rissekker, litt større enn en vanlig plastpose, og svært slitesterke. Vi kjøper 1-2 dusin av disse.
  • Neste stopp er en butikk som distribuerer tørrvarer. Der handler vi næringsrike matvarer som er vanlig å bruke i Bolivia. Noen er kjent også i Norge, f.eks. quinoa, ris, linser, bønner, mais og sesamfrø. Andre produkter er mer bolivianske, som chuño-mel (en type potetmel), cañahua (ligner på quinoa) og annet. Her kjøper vi også 1-2 dusin av hver, avhengig av hvor mange poser vi skal fylle.
  • Deretter ser vi etter noen en grønnsaksselger (helst noen som sitter på gata). Vi kjøper et lite utvalg av grønnsaker og poteter, og lager en liten pakke til hver av posene.
  • Hvis vi skal dele ut posene med én gang hender det vi kjøper melk og yoghurt. Det er viktig å passe på at disse ikke blir liggende for lenge i varmen og sola.
  • Til sist fyller vi posen med andre dagligvarer som stekeolje, te-poser, litt kakao, smør og syltetøy og kanskje noe søtt til dessert.

Selve utdelingen gjør vi ved å kjøre eller gå rundt i La Paz og ser etter familier eller barn som sitter på fortauet og selger noe. Gleden og overraskelsen er alltid en hyggelig påminnelse om at dette er noe som kommer godt med i en tøff hverdag.

Hver pose har en verdi på ca. 200 kroner, og hvis du ønsker å støtte Rødstrupes prosjekter kan du sende et valgfritt beløp til vårt VIPPS-nummer 574863.

Gratulerer med dagen, Eirin

I dag fyller Eirin år, og Rødstrupe ønsker å sende en stor bursdagshilsen. Eirin har vært en viktig del av Rødstrupe helt siden starten, og var en av oss 3 som var med på å grunnlegge den frivillige organisasjonen i 2011. Hun har vært i Bolivia og sett med egne øyne...

Personlig Verneutstyr (PVU)​ til helsesenter i La Paz

Takket være din støtte har Rødstrupe kunnet donere en pakke med personlig verneutstyr til arbeiderne på et helsesenter i La Paz. Dette er personene som deler ut posene med hygieneartikler som vi laget tidligere. Ettersom de er mye i direkte kontakt med familier er det...

En nyfødt med Downs Syndrom

Vi fikk nyheter om en mor som trenger hjelp til babyen sin. Den lille jenta har Downs syndrom, og ble født med flere misdannelser. Hun har blitt operert tidligere, men dessverre trenger hun flere operasjoner. Ettersom hun er underernært må hun først gå opp i vekt for...

Hvorfor har vi laget pakker med desinfeksjonsmidler?

Situasjonen for fattige familier i Bolivia er svært komplisert. Vi har snakket med sosialarbeidere på sykehus og helsesentre i La Paz. De forteller at enkelte familier ikke engang har råd til håndsåpe. De har heller ikke mulighet til å kjøpe munnbind, alkohol og andre...

Et gledelig møte med Natividad etter 6 år

De som har fulgt Rødstrupe siden starten husker kanskje Natividad og broren hennes. I 2015 ble vi kjent med dem, broren var da 8 år, og innlagt på barnesykehuset i La Paz. I tillegg til å støtte ham, organiserte vi en Zumba-time for å samle penger til Natividad. Hun...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy