Hvordan fyller vi matposene?

21. sep 2020

Vi i Rødstrupe har delt ut mange matposer i løpet av de siste månedene. Med strenge restriksjoner og karantene i Bolivia har situasjonen vært svært vanskelig for de som jobber på gata. Og situasjonen har ikke blitt bedre, og derfor håper vi å kunne fortsette å distribuere disse posene.

Så langt det er mulig handler vi fra små produsenter eller gateselgere, slik at også innkjøpene blir en måte å støtte de som trenger det.

Slik handler vi

Slik er en vanlig handlerunde for oss når vi forbereder posene vi deler ut:

  • Først finner vi en gateselger som selger handleposer. Disse er vanligvis laget av resirkulerte mel- og rissekker, litt større enn en vanlig plastpose, og svært slitesterke. Vi kjøper 1-2 dusin av disse.
  • Neste stopp er en butikk som distribuerer tørrvarer. Der handler vi næringsrike matvarer som er vanlig å bruke i Bolivia. Noen er kjent også i Norge, f.eks. quinoa, ris, linser, bønner, mais og sesamfrø. Andre produkter er mer bolivianske, som chuño-mel (en type potetmel), cañahua (ligner på quinoa) og annet. Her kjøper vi også 1-2 dusin av hver, avhengig av hvor mange poser vi skal fylle.
  • Deretter ser vi etter noen en grønnsaksselger (helst noen som sitter på gata). Vi kjøper et lite utvalg av grønnsaker og poteter, og lager en liten pakke til hver av posene.
  • Hvis vi skal dele ut posene med én gang hender det vi kjøper melk og yoghurt. Det er viktig å passe på at disse ikke blir liggende for lenge i varmen og sola.
  • Til sist fyller vi posen med andre dagligvarer som stekeolje, te-poser, litt kakao, smør og syltetøy og kanskje noe søtt til dessert.

Selve utdelingen gjør vi ved å kjøre eller gå rundt i La Paz og ser etter familier eller barn som sitter på fortauet og selger noe. Gleden og overraskelsen er alltid en hyggelig påminnelse om at dette er noe som kommer godt med i en tøff hverdag.

Hver pose har en verdi på ca. 200 kroner, og hvis du ønsker å støtte Rødstrupes prosjekter kan du sende et valgfritt beløp til vårt VIPPS-nummer 574863.

Barnas Dag i Bolivia – 12. april

12. april hvert år er Barnas Dag i Bolivia. Dagen ble innstiftet 11. april 1955 av president Dr. Víctor Paz Estensoro. På denne måten fulgte Bolivia anbefalingene fra Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) og UNICEF, som 12. april 1952 hadde utarbeidet...

Flere matposer til de som trenger det

Covid-pandemien fortsetter å gjøre livet vanskelig for de fleste av verdens beboere, og det ser ikke ut til at situasjonen kommer til å bedre seg med det første. Som det dessverre ofte blir er det de svakeste og mest utsatte som er dårligst stilt til å møte problemer....

Fjernundervisning på gata i La Paz

Et bilde av et barn som har fjernundervisning, mens moren jobber med å selge biosikkerhetsmateriale på gatene i La Paz, begynte nylig å sirkulere på sosiale medier og i bolivianske aviser. Moren til barnet holder mobiltelefonen for å hjelpe sitt barn for at han skal...

Matutdeling – håp og hengivenhet

Vi er i de første ukene av skoleåret her i Bolivia, og mange foreldre bekymrer seg for internett og elektroniske enheter slik at barna deres kan få virtuell undervisning. Ikke alle har mobiltelefon, eller penger å betale for internett, og i tillegg er mange bekymret...

«Det er som en krigssone» sier lege om sykehusene i La Paz.

Det er mangel på medisiner og sykehuspersonale, og stadig flere familier mister sine kjære som følge av Coronaviruset. «De som kan bli hjemme bør holde seg hjemme, for sykehusene er som krigssoner» - med slike ord beskriver Alejandro Enríques situasjonen på sykehuset...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy