Hvordan fyller vi matposene?

21. sep 2020

Vi i Rødstrupe har delt ut mange matposer i løpet av de siste månedene. Med strenge restriksjoner og karantene i Bolivia har situasjonen vært svært vanskelig for de som jobber på gata. Og situasjonen har ikke blitt bedre, og derfor håper vi å kunne fortsette å distribuere disse posene.

Så langt det er mulig handler vi fra små produsenter eller gateselgere, slik at også innkjøpene blir en måte å støtte de som trenger det.

Slik handler vi

Slik er en vanlig handlerunde for oss når vi forbereder posene vi deler ut:

  • Først finner vi en gateselger som selger handleposer. Disse er vanligvis laget av resirkulerte mel- og rissekker, litt større enn en vanlig plastpose, og svært slitesterke. Vi kjøper 1-2 dusin av disse.
  • Neste stopp er en butikk som distribuerer tørrvarer. Der handler vi næringsrike matvarer som er vanlig å bruke i Bolivia. Noen er kjent også i Norge, f.eks. quinoa, ris, linser, bønner, mais og sesamfrø. Andre produkter er mer bolivianske, som chuño-mel (en type potetmel), cañahua (ligner på quinoa) og annet. Her kjøper vi også 1-2 dusin av hver, avhengig av hvor mange poser vi skal fylle.
  • Deretter ser vi etter noen en grønnsaksselger (helst noen som sitter på gata). Vi kjøper et lite utvalg av grønnsaker og poteter, og lager en liten pakke til hver av posene.
  • Hvis vi skal dele ut posene med én gang hender det vi kjøper melk og yoghurt. Det er viktig å passe på at disse ikke blir liggende for lenge i varmen og sola.
  • Til sist fyller vi posen med andre dagligvarer som stekeolje, te-poser, litt kakao, smør og syltetøy og kanskje noe søtt til dessert.

Selve utdelingen gjør vi ved å kjøre eller gå rundt i La Paz og ser etter familier eller barn som sitter på fortauet og selger noe. Gleden og overraskelsen er alltid en hyggelig påminnelse om at dette er noe som kommer godt med i en tøff hverdag.

Hver pose har en verdi på ca. 200 kroner, og hvis du ønsker å støtte Rødstrupes prosjekter kan du sende et valgfritt beløp til vårt VIPPS-nummer 574863.

Smilet som overvant sykdom: Hjelp familien med å komme seg videre

Mange ganger venter vi med å hjelpe til vi ser noen i deres verste øyeblikk. Men la oss ikke glemme at det ofte er de som har kjempet gjennom de tøffeste tidene som har de sterkeste hjertene. Dette gjelder 13-åringen som for noen måneder siden var svært syk, men som...

Den tradisjonelle Aguayoen: Et viktig symbol i Aymara-kulturen

Aguayo er et kvadratisk, vevet stoff som brukes av kvinner på Altiplanoet i Bolivia. Det har en viktig kulturell, tradisjonell og praktisk betydning i regionen. Kvinnene bruker aguayoen til å bære forskjellige ting, som frukt og grønnsaker, men viktigst av alt, til å...

13-åring på bedringens vei

Rødstrupe ønsker å takke de som har bidratt til innsamlingskampanjen for å hjelpe 13-åringen som ble diagnostisert med hjernehinnebetennelse. Hun er nå bedre og kan sitte og snakke, og familien er selvfølgelig ufattelig glade for at hun er på bedringens vei. Hun er...

Selger alt for å redde sin datter

Nå publiserer vi med stor hast om en far som fortvilet for å hjelpe datteren sin. Hun ble diagnostisert med hjernehinnebetennelse for noen dager siden, og innlagt på sykehus i Santa Cruz for behandling. Sykehusutgiftene er veldig høye her i Bolivia, og enda mer for...

Hver klem hvert smil er ubeskrivelig

Det er snart vinter her i Bolivia, og temperaturene synker, men også byene som pleier å være varme har fått svært kalde dager, og de som bor der er ikke vant til sånne temperaturer. Vi i Rødstrupe organiserer aktiviteter for å dele varm ut mat til familier som har det...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Smidsrødveien 4a, 3120 Nøtterøy