Hvorfor har vi laget pakker med desinfeksjonsmidler?

9. jun 2021

Situasjonen for fattige familier i Bolivia er svært komplisert. Vi har snakket med sosialarbeidere på sykehus og helsesentre i La Paz. De forteller at enkelte familier ikke engang har råd til håndsåpe. De har heller ikke mulighet til å kjøpe munnbind, alkohol og andre hygiene- og desinfeksjonsprodukter.

Tirsdag leverte Rødstrupe 20 pakker med desinfeksjonsmidler og hygieneprodukter til et helsesenter i La Paz, der de skal distribuere pakkene til fattige familier som får besøk av sosialarbeiderne. Vi håper å kunne handle inn og distribuere flere slike pakker, ettersom behovet er enormt.

Det er viktig at vi står sammen i denne vanskelige situasjonen. Enhver støtte til Rødstrupe gjør en stor forskjell for de som mottar hjelp, og vi jobber for at denne hjelpen skal komme frem til de som trenger det mest. Hjelp oss også med å spre informasjon om Rødstrupe ved å like, dele og kommentere på våre innlegg på Facebook.

Ekstreme prisnivåer

Minstelønnen i Bolivia ble i år økt med 2% til 2.164 bolivianos (tilsvarer nesten 2600 kroner) i måneden. Samtidig har regjeringen satt et tak på prisene for innleggelse på intensivavdeling på 3.324 bolivianos per dag. Innleggelse på fellesrom på sykehus skal ikke koste mer enn 1.137 bolivianos per dag. Dermed vil en eventuell innleggelse koste familiene mer enn en månedslønn hver dag.

En venninne av oss i Rødstrupe mistet dessverre sin onkel nylig etter coronasmitte. Hun forteller at onkelen var innlagt på sykehus i en drøy uke før han døde, og regningen var på 100.000 bolivianos (nesten 120.000 kroner). I tillegg betalte familien opp mot 2000 bolivianos hver dag for medisiner.

De ble nødt til å organisere loddtrekninger og innsamlingsaksjoner for å få hjelp til å betale regningen. Resten av familien ble også smittet, noe som økte utgiftene til medisiner ytterligere.

Hjerteskjærende nyheter

Historiene som kommer frem i sosiale medier og i aviser er også hjerteskjærende.

Nyhetskanalen EFE forteller at kirkegårdene i Cochabamba har kollapset som følge av stor pågang.

Den tredje infeksjonsbølgen har gjort Cochabamba til en av de bolivianske regionene med høyest antall infeksjoner og dødsfall registrert per dag, noe som har forårsaket kollaps av helsesystemet og også kapasiteten til begravelser og krematorier på kirkegårder.

Kilde: Los cementerios colapsan en Cochabamba a causa de la covid-19 | Sociedad | Agencia EFE

Den samme nyhetskanalen kan også fortelle at det er lange køer for å få vaksine, som følge av at det nå også er mangel på vaksiner.

Køer, folkemengder og protester foran dørene til helsesentrene i de viktigste bolivianske byene har markert massevaksinasjonen denne mandagen, en oppgave som utføres midt i økningen av infeksjoner som følge av den tredje bølgen av covid-19 i Bolivia. Disse scenene gjentar seg i flere av de viktigste byene i landet som Santa Cruz, Cochabamba, El Alto og La Paz med pasienter i forskjellige aldre som venter på den andre dosen av vaksinen, og andre som har kommet for å motta den første.

Kilde: Largas y eternas filas para acceder a las vacunas que ya escasean en Bolivia | Sociedad | Edición América | Agencia EFE

Avisen Página Siete rapporterer at antall barn med COVID er mer enn doblet, og at et barn på 12 år ligger på intensivavdelingen.

I den tredje bølgen dobles tilfellene av barn med coronavirus i La Paz, ifølge direktør for barnesykehuset, Alfredo Mendoza. På El Alto, ved Hospital del Norte, er en 12 år gammel jente innlagt på intensivavdeling på grunn av denne sykdommen […]

Este domingo se cumplen 11 días del tratamiento que reciben Rodrigo, su madre y su hermano. Una cánula (tubo) intravenosa en la mano ahora es parte de su vida. El medicamento que reciben les cuesta entre 50 y 150 bolivianos por persona. 

Kilde: Se duplican los casos de niños con Covid, hay una de 12 años en UTI – Diario Pagina Siete

På sosiale medier finner man en konstant strøm av personer som spør om noen kan hjelpe dem med å få tak i medisiner, leger, oksygen og plass på intensivavdelingen.

“Det er veldig vanskelig å finne ut at hele familien din har fått Covid. Jeg visste ikke hvor jeg skulle få penger fra. Vi hadde allerede brukt masse på medisiner», forteller han mellom tårene.

Søndag har de tre familiemedlemmene vært under behandling i 11 dager. En IV-kanyle (tube) i hånden er nå en del av livet hans. Medisinene koster dem mellom 50 og 150 bolivianos per person.

Kilde: La Covid-19 destroza familias enteras; las RRSS dan esperanza para hallar UTI | Los Tiempos

Gratulerer med 17. mai 2022

Synsundresøkelse og nye briller

I april har Rødstrupe snakket med en mor som trengte synsundersøkelse til sin sønn på 4 år. Mor og sønn reiste med buss fra Rurrenabaque til La Paz, en reise på 44 mil og 12-15 timer avhengig av veiforholdene. Barnet har Downs syndrom, og øyelidelser er dessverre...

Om å skape empati

Når man går langs gatene i La Paz og resten av Bolivia ser man alltid mødre og fedre som jobber sammen med sine små barn, eller besteforeldre som er sammen med barnebarna mens de jobber for å tjene noen kroner til familien.  Barna vokser opp med denne...

Nye sko til foreldreløse søsken for at de skal føle varme og omtanke

Sist vi traff de 7 foreldreløse barna for å levere produkter og gaver vi hadde med til dem, så vi at de hadde gamle, slitte sko med hull. De ble stadig våte på føttene mens de løp i de våte gatene. Det bekymret oss siden området de bor i ofte er kaldt og med mye vind....

Rødstrupes Julekampanje 2021 – Julefeiring i Peñas

Rødstrupe kjøpte inn mer enn 400 treleker laget av en liten familiebedrift på El Alto - Taller de Juguetes Munay. 1. juledag reiste vi til Peñas for å feire jul sammen med mer enn 800 barn og deres familier, i samarbeid med den lokale misjonen og andre volontører. Det...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy