Grenseløs fortvilelse: «La ham dø»

14. apr 2017

Det er Påske og en fortvilet mor som ikke har penger sa om sønnen sin som er syk at: bare la ham dø!

Påsketiden er over oss, og Rødstrupe skal feire påske med å støtte et lite barn som er sykt. Da moren hans fikk beskjed om at sønnen trengte en øyeblikkelig operasjon følte hun at hun ikke hadde noe annet valg enn å gi opp, hun kunne ikke se noen mulighet for å skaffe pengene til operasjonen: «bare la ham dø».

Hun er alenemor som mange her i Bolivia, har 8 barn og jobber med å selge melk. Hun sier at de ikke husker sist de spiste kjøtt eller kylling, de lever hovedsakelig av poteter og chuño (frysetørrede poteter). De lille hun tjener bruker hun til det aller viktigste barna trenger, og for at de skal kunne gå på skolen. Faren til barna forlot dem, men hun sier at det var til alles beste fordi han slo og skrek, og ikke viste kjærlighet eller ansvar for dem.

«Når de sa til meg at sønnen min måte opereres øyeblikkelig, sa jeg med knust hjerte: Bare la ham dø, med hvilken penger skal jeg betale? Jeg overlever så vidt med 10 eller 20 bolivianos (ca. 12-14 kroner) dagen, noen dager har vi ingenting», sa en gråtende Walberta Soto Calle, mor til Rufo Calle, som er innlagt på Hospital Boliviano-Holandés, på El Alto.

Gutten er 10 år, han ble innlagt og operert for appendisitt (blindtarmbetennelse) den 9. april. Han hadde hatt vondt på venstre side av magen i mer enn to måneder, og moren lindret smertene med Coca-te. Rufo lærte seg også å tygge cocablader (pijchar) for å dempe smerten.

Men den 8. april fikk han så vondt at han vred seg i smerte på gulvet. Han ble innlagt på sykehuset og legen sa at barnets situasjon var så kritisk at han burde opereres med en gang.

Moren skylder nå mer enn 3.500 bs for operasjonen, og regningen øker stadig.

Hun fortalte også at en av frustrasjonene hennes er at hun ikke kan skrive eller lese. På sykehuset, alene, greide hun ikke å forstå dokumentene hun fikk for å underskrive. «Det gjør meg sint, å ikke kunne lese papirene de gir meg, jeg forstår ikke. Nå vet jeg hvor vanskelig det er å være en kvinne fra landsbyen uten hjelp.»

Rødstrupe skal hjelpe dette barnet, og det er mange vi hjelper og ønsker å hjelpe. Ikke tvil med å dele informasjon om vår jobb, så gir du oss mulighet til å hjelpe flere. 

God påske.

(Tekst oversatt fra spansk fra Pagina Siete – http://paginasiete.bo/sociedad/2017/4/13/madre-dinero-sobre-hijo-que-muera-nomas-134173.html)

 

Hvordan fyller vi matposene?

Vi i Rødstrupe har delt ut mange matposer i løpet av de siste månedene. Med strenge restriksjoner og karantene i Bolivia har situasjonen vært svært vanskelig for de som jobber på gata. Og situasjonen har ikke blitt bedre, og derfor håper vi å kunne fortsette å...

Utdanningen flyttes fra klasserom til radio og TV

Hver tirsdag og torsdag kl. 15:00 blir alle hjemmene i Copacabana – ved Titikakasjøen – koblet sammen i et og samme nettverk. På markedet, på stranda og i hjemmene stiller alle sine radioer og TV-er på samme kanal. Og det er fordi «Aprendemos en casa» (Vi lærer...

Hvem laget 50 middager for Rødstrupe?

Her presenterer vi litt bakgrunnshistorie for de 50 middagene vi delte ut forrige uke. Initiativet kom fra en mor som befinner seg i en komplisert situasjon for øyeblikket. Hun trenger en hasteoperasjon, og det er planlagt at hun skal innlegges og opereres...

50 middager for å spre håp

Det finnes alltid flere måter man kan hjelpe. Rødstrupe har delt ut 50 porsjoner med mat til trengende på gaten i La Paz. Vi vil rette en spesiell takk til Andrea og familien hennes, som har samarbeidet med oss for å gjøre denne aktiviteten mulig. Solidaritet og...

Pause i konfliktene – blokadene er åpnet

August vil gå inn i historien som tiden da Bolivia ble angrepet og ydmyket av et meningsløst krav. Landet ble lammet av blokadene som ble betalt og organisert av organisasjoner som fulgte et partislagord snarere enn et sosialt krav. Kampen var om innkalling til...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy