Grenseløs fortvilelse: «La ham dø»

14. apr 2017

Det er Påske og en fortvilet mor som ikke har penger sa om sønnen sin som er syk at: bare la ham dø!

Påsketiden er over oss, og Rødstrupe skal feire påske med å støtte et lite barn som er sykt. Da moren hans fikk beskjed om at sønnen trengte en øyeblikkelig operasjon følte hun at hun ikke hadde noe annet valg enn å gi opp, hun kunne ikke se noen mulighet for å skaffe pengene til operasjonen: «bare la ham dø».

Hun er alenemor som mange her i Bolivia, har 8 barn og jobber med å selge melk. Hun sier at de ikke husker sist de spiste kjøtt eller kylling, de lever hovedsakelig av poteter og chuño (frysetørrede poteter). De lille hun tjener bruker hun til det aller viktigste barna trenger, og for at de skal kunne gå på skolen. Faren til barna forlot dem, men hun sier at det var til alles beste fordi han slo og skrek, og ikke viste kjærlighet eller ansvar for dem.

«Når de sa til meg at sønnen min måte opereres øyeblikkelig, sa jeg med knust hjerte: Bare la ham dø, med hvilken penger skal jeg betale? Jeg overlever så vidt med 10 eller 20 bolivianos (ca. 12-14 kroner) dagen, noen dager har vi ingenting», sa en gråtende Walberta Soto Calle, mor til Rufo Calle, som er innlagt på Hospital Boliviano-Holandés, på El Alto.

Gutten er 10 år, han ble innlagt og operert for appendisitt (blindtarmbetennelse) den 9. april. Han hadde hatt vondt på venstre side av magen i mer enn to måneder, og moren lindret smertene med Coca-te. Rufo lærte seg også å tygge cocablader (pijchar) for å dempe smerten.

Men den 8. april fikk han så vondt at han vred seg i smerte på gulvet. Han ble innlagt på sykehuset og legen sa at barnets situasjon var så kritisk at han burde opereres med en gang.

Moren skylder nå mer enn 3.500 bs for operasjonen, og regningen øker stadig.

Hun fortalte også at en av frustrasjonene hennes er at hun ikke kan skrive eller lese. På sykehuset, alene, greide hun ikke å forstå dokumentene hun fikk for å underskrive. «Det gjør meg sint, å ikke kunne lese papirene de gir meg, jeg forstår ikke. Nå vet jeg hvor vanskelig det er å være en kvinne fra landsbyen uten hjelp.»

Rødstrupe skal hjelpe dette barnet, og det er mange vi hjelper og ønsker å hjelpe. Ikke tvil med å dele informasjon om vår jobb, så gir du oss mulighet til å hjelpe flere. 

God påske.

(Tekst oversatt fra spansk fra Pagina Siete – http://paginasiete.bo/sociedad/2017/4/13/madre-dinero-sobre-hijo-que-muera-nomas-134173.html)

 

Syv foreldreløse barn

Etter å ha lest en trist nyhet i avisen om 7 søsken som ble foreldreløse etter at moren og bestemoren døde, besøkte Rødstrupe dem. De mistet dessverre moren sin i fjor, og bestemoren tok seg av barna. Men for to måneder siden døde også bestemoren, og nå er det den...

Utdeling av rengjøringsartikler

Rødstrupe fortsetter å dele ut pakker med rengjøringsartikler som såpe, munnbind, alkohol til desinfisering og andre produkter til vask og rengjøring. Disse pakkene blir fortløpende delt ut av oss og av helsepersonale på utvalgte helsestasjoner til familier som har...

Hjelp til en liten engel

En liten gutt med Downs Syndrom som heter Antonio fikk dessverre COVID. Dette skjedde i en liten by i en tropisk del av Bolivia, hvor tilgang til medisiner og leger er mye mer begrenset enn i større byer. Det var vanskelige tider, for gutten ble syk akkurat når...

Gratulerer med dagen, Eirin

I dag fyller Eirin år, og Rødstrupe ønsker å sende en stor bursdagshilsen. Eirin har vært en viktig del av Rødstrupe helt siden starten, og var en av oss 3 som var med på å grunnlegge den frivillige organisasjonen i 2011. Hun har vært i Bolivia og sett med egne øyne...

Personlig Verneutstyr (PVU)​ til helsesenter i La Paz

Takket være din støtte har Rødstrupe kunnet donere en pakke med personlig verneutstyr til arbeiderne på et helsesenter i La Paz. Dette er personene som deler ut posene med hygieneartikler som vi laget tidligere. Ettersom de er mye i direkte kontakt med familier er det...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy