Grenseløs fortvilelse: «La ham dø»

14. apr 2017

Det er Påske og en fortvilet mor som ikke har penger sa om sønnen sin som er syk at: bare la ham dø!

Påsketiden er over oss, og Rødstrupe skal feire påske med å støtte et lite barn som er sykt. Da moren hans fikk beskjed om at sønnen trengte en øyeblikkelig operasjon følte hun at hun ikke hadde noe annet valg enn å gi opp, hun kunne ikke se noen mulighet for å skaffe pengene til operasjonen: «bare la ham dø».

Hun er alenemor som mange her i Bolivia, har 8 barn og jobber med å selge melk. Hun sier at de ikke husker sist de spiste kjøtt eller kylling, de lever hovedsakelig av poteter og chuño (frysetørrede poteter). De lille hun tjener bruker hun til det aller viktigste barna trenger, og for at de skal kunne gå på skolen. Faren til barna forlot dem, men hun sier at det var til alles beste fordi han slo og skrek, og ikke viste kjærlighet eller ansvar for dem.

«Når de sa til meg at sønnen min måte opereres øyeblikkelig, sa jeg med knust hjerte: Bare la ham dø, med hvilken penger skal jeg betale? Jeg overlever så vidt med 10 eller 20 bolivianos (ca. 12-14 kroner) dagen, noen dager har vi ingenting», sa en gråtende Walberta Soto Calle, mor til Rufo Calle, som er innlagt på Hospital Boliviano-Holandés, på El Alto.

Gutten er 10 år, han ble innlagt og operert for appendisitt (blindtarmbetennelse) den 9. april. Han hadde hatt vondt på venstre side av magen i mer enn to måneder, og moren lindret smertene med Coca-te. Rufo lærte seg også å tygge cocablader (pijchar) for å dempe smerten.

Men den 8. april fikk han så vondt at han vred seg i smerte på gulvet. Han ble innlagt på sykehuset og legen sa at barnets situasjon var så kritisk at han burde opereres med en gang.

Moren skylder nå mer enn 3.500 bs for operasjonen, og regningen øker stadig.

Hun fortalte også at en av frustrasjonene hennes er at hun ikke kan skrive eller lese. På sykehuset, alene, greide hun ikke å forstå dokumentene hun fikk for å underskrive. «Det gjør meg sint, å ikke kunne lese papirene de gir meg, jeg forstår ikke. Nå vet jeg hvor vanskelig det er å være en kvinne fra landsbyen uten hjelp.»

Rødstrupe skal hjelpe dette barnet, og det er mange vi hjelper og ønsker å hjelpe. Ikke tvil med å dele informasjon om vår jobb, så gir du oss mulighet til å hjelpe flere. 

God påske.

(Tekst oversatt fra spansk fra Pagina Siete – http://paginasiete.bo/sociedad/2017/4/13/madre-dinero-sobre-hijo-que-muera-nomas-134173.html)

 

Barnas Dag i Bolivia – 12. april

12. april hvert år er Barnas Dag i Bolivia. Dagen ble innstiftet 11. april 1955 av president Dr. Víctor Paz Estensoro. På denne måten fulgte Bolivia anbefalingene fra Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) og UNICEF, som 12. april 1952 hadde utarbeidet...

Flere matposer til de som trenger det

Covid-pandemien fortsetter å gjøre livet vanskelig for de fleste av verdens beboere, og det ser ikke ut til at situasjonen kommer til å bedre seg med det første. Som det dessverre ofte blir er det de svakeste og mest utsatte som er dårligst stilt til å møte problemer....

Fjernundervisning på gata i La Paz

Et bilde av et barn som har fjernundervisning, mens moren jobber med å selge biosikkerhetsmateriale på gatene i La Paz, begynte nylig å sirkulere på sosiale medier og i bolivianske aviser. Moren til barnet holder mobiltelefonen for å hjelpe sitt barn for at han skal...

Matutdeling – håp og hengivenhet

Vi er i de første ukene av skoleåret her i Bolivia, og mange foreldre bekymrer seg for internett og elektroniske enheter slik at barna deres kan få virtuell undervisning. Ikke alle har mobiltelefon, eller penger å betale for internett, og i tillegg er mange bekymret...

«Det er som en krigssone» sier lege om sykehusene i La Paz.

Det er mangel på medisiner og sykehuspersonale, og stadig flere familier mister sine kjære som følge av Coronaviruset. «De som kan bli hjemme bør holde seg hjemme, for sykehusene er som krigssoner» - med slike ord beskriver Alejandro Enríques situasjonen på sykehuset...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy