Grenseløs fortvilelse: «La ham dø»

14. apr 2017

Det er Påske og en fortvilet mor som ikke har penger sa om sønnen sin som er syk at: bare la ham dø!

Påsketiden er over oss, og Rødstrupe skal feire påske med å støtte et lite barn som er sykt. Da moren hans fikk beskjed om at sønnen trengte en øyeblikkelig operasjon følte hun at hun ikke hadde noe annet valg enn å gi opp, hun kunne ikke se noen mulighet for å skaffe pengene til operasjonen: «bare la ham dø».

Hun er alenemor som mange her i Bolivia, har 8 barn og jobber med å selge melk. Hun sier at de ikke husker sist de spiste kjøtt eller kylling, de lever hovedsakelig av poteter og chuño (frysetørrede poteter). De lille hun tjener bruker hun til det aller viktigste barna trenger, og for at de skal kunne gå på skolen. Faren til barna forlot dem, men hun sier at det var til alles beste fordi han slo og skrek, og ikke viste kjærlighet eller ansvar for dem.

«Når de sa til meg at sønnen min måte opereres øyeblikkelig, sa jeg med knust hjerte: Bare la ham dø, med hvilken penger skal jeg betale? Jeg overlever så vidt med 10 eller 20 bolivianos (ca. 12-14 kroner) dagen, noen dager har vi ingenting», sa en gråtende Walberta Soto Calle, mor til Rufo Calle, som er innlagt på Hospital Boliviano-Holandés, på El Alto.

Gutten er 10 år, han ble innlagt og operert for appendisitt (blindtarmbetennelse) den 9. april. Han hadde hatt vondt på venstre side av magen i mer enn to måneder, og moren lindret smertene med Coca-te. Rufo lærte seg også å tygge cocablader (pijchar) for å dempe smerten.

Men den 8. april fikk han så vondt at han vred seg i smerte på gulvet. Han ble innlagt på sykehuset og legen sa at barnets situasjon var så kritisk at han burde opereres med en gang.

Moren skylder nå mer enn 3.500 bs for operasjonen, og regningen øker stadig.

Hun fortalte også at en av frustrasjonene hennes er at hun ikke kan skrive eller lese. På sykehuset, alene, greide hun ikke å forstå dokumentene hun fikk for å underskrive. «Det gjør meg sint, å ikke kunne lese papirene de gir meg, jeg forstår ikke. Nå vet jeg hvor vanskelig det er å være en kvinne fra landsbyen uten hjelp.»

Rødstrupe skal hjelpe dette barnet, og det er mange vi hjelper og ønsker å hjelpe. Ikke tvil med å dele informasjon om vår jobb, så gir du oss mulighet til å hjelpe flere. 

God påske.

(Tekst oversatt fra spansk fra Pagina Siete – http://paginasiete.bo/sociedad/2017/4/13/madre-dinero-sobre-hijo-que-muera-nomas-134173.html)

 

Folk trenger å vite at de ikke er alene

Antallet tilfeller av COVID-19 øker dessverre kraftig i Bolivia. Tilgangen til medisiner, behandling og sykehusplasser er nå svært begrenset. Vi i Rødstrupe synes derfor det er ekstra viktig å fortsette med utdelingen av våre matposer. Det er en liten men viktig hjelp...

Vi begynner året med gode nyheter

Vi begynner det nye året med noen gode nyheter. Vi har støttet to familier som har hatt en ekstra vanskelig tid i desember. En far på El Alto måtte legges inn på sykehus i begynnelsen av desember. Han hadde Facialisparese (delvis lammelse av ansiktet), og var svært...

Bursdagsfeiring for Rødstrupe

Denne 19. desember var bursdagen til grunnleggeren av Rødstrupe, og hun ønsket å gjøre en fin aktivitet på dagen. I samarbeid med en kontakt i Cochabamba har Rødstrupe kjøpt 50 middager som er delt ut på gata i Cochabamba, og de neste dagene skal vi gjøre det samme i...

Rødstrupes Juleposer 2020

Rødstrupe ønsker å gi noen av familiene på gata i La Paz en litt bedre jul, og derfor forbereder vi – akkurat som tidligere år –juleposer med matvarer som vi deler ut i desember. Juleposene inneholder næringsrik mat som quinoa, fullkornsris, linser, havregryn og andre...

Utdeling av bleier og melk fortsetter

Rødstrupe har handlet inn bleier og melk, og utdelingen fortsetter takket være en bursdagsfeiring der bursdagsbarna ønsket seg en gave til Rødstrupe. Hjelpen kommer frem, og stadig flere nybakte mødre mottar en liten støtte før de forlater sykehuset. Vi jobber i...
Rødstrupe logo

Hjelp oss å hjelpe

Hansinegata 15, 3140 Nøtterøy